Dentville

Tratament Gingivită cu Laser

Tratament gingivită- folosirea unui fascicul focalizat de lumină pentru a elimina bacteriile și țesutul infectat din gingii.

Gingivita este o problemă dentară comună care afectează mulți oameni, cauzând inflamații ale gingiilor, sângerări și disconfort. Din fericire, stomatologia modernă oferă diverse opțiuni de tratament, dintre care una dintre acestea este terapia cu laser.

În acest articol, vei afla avantajele tratamentului cu laser pentru gingivită, cum decurge procedura în sine și alte aspecte esențiale ale acestei abordări inovatoare pentru sănătatea gingiilor.

 

Ce este Gingivita?

În primul rând, gingivita este semnul cel mai vizibil al bolii parodontale. Este o boală a ligamentului parodontal care cuprinde structurile de susținere ale dinților. Boala gingiilor nu este o consecință necesară a procesului de îmbătrânire, așa cum se poate considera despre cariile dentare. Cu toate acestea, lipsa igienei dentare poate permite gingivitei sau cariilor dentare să se instaleze. Odată cu trecerea timpului, aceste probleme se acumulează și, astfel, există o creștere vizibilă de apariție a acestor afecțiuni la pacienții vârstnici. Majoritatea pierderii dinților la pacienții vârstnici sunt rezultatul bolii parodontale, nu a cariilor.

Gingivita, ca și cariile dentare, este rezultatul bacteriilor bucale care infectează țesuturile sănătoase. Aceste bacterii formează plăci bacteriene (tartru) care se depun pe dinți și ramân acolo, fmai ales dacă nu sunt eficient îndepărtate. Dacă placa este lăsată și se acumulează, aceasta poate irita gingiile, provocând inflamarea acestora. Gingiile inflamate sângerează și se umflă. Așadar, acestea sunt primele semne care indică gingivita. Dacă disconfortul persistă și nu este tratat în stadiu incipient, poate duce la pierderea structurilor de susținere ale dinților. La rândul lor, dinții se pot slăbi și, în final, vor cădea.

Ce cauzează Gingivita?

Gingivita, așa cum am subliniat în primul paragraf, este în principal cauzată de igiena orală inadecvată care favorizează formarea plăcii bacteriene pe dinți, provocând inflamația țesuturilor gingiilor. Placa bacteriană este un strat lipicios format din bacterii care se depune pe dinți și poate deveni tartru, care poate fi îndepărtat doar prin curățarea profesională la dentist.

În plus, prezentarea clinică a gingivitei a cărei cauza principală este legată de placa bacteriană poate fi influențată și de alți factori. Printre aceștia se regăsesc: influențele endocrine (de exemplu, pubertatea, ciclul menstrual, sarcina, diabetul zaharat); medicamentele (de exemplu, blocante ale canalelor de calciu, contraceptive orale); tulburări hematologice și malnutriție (de exemplu, deficit de vitamina C). În plus, alți factori care pot contribui la gingivită includ traumatismele, dinții înghesuiți, fracturile dentare, protezele/aparatele dentare și restaurările dentare realizate incorect. Studiile sugerează, de asemenea, că răspunsul organismului fiecărei persoane joacă un rol important în etiopatogenia gingivitei.

Semne și Simptome

Semnele și simptomele comune ale gingivitei includ sângerarea gingiilor, roșeață, sensibilitate și umflături. În unele cazuri, respirația urât mirositoare (halenă) poate fi, de asemenea, o problemă. Este important de menționat că gingivita este adesea nedureroasă. Dar se poate răspândi în alte părți ale parodontului (țesutul moale și osul responsabil pentru menținerea dinților ferm ancorați) și să provoace în acele locuri leziuni. Așadar, controalele regulate la dentist sunt cruciale pentru detectarea timpurie a acestei afecțiuni.

Importanța Detectării Timpurii

Detectarea timpurie a gingivitei este vitală pentru a preveni evoluția acesteia către afecțiuni mai grave ale gingiilor, cum ar fi parodontita sau parodontoza. Atunci când este depistată în stadiile incipiente, gingivita poate fi tratată.

Îngrijire Dentară Profesională

Poate ai auzit de multe ori că sângerarea gingiilor este un lucru normal sau des întâlnit. Însă este o informație eronată, căci dacă acest semn este prezent, atunci gingiile tale nu sunt în regulă. Dacă crezi că suferi de gingivită, este esențial să consulți un dentist. În fazele incipiente, tratamentul implica o procedură de curățare profundă numită detartraj și periaj profesional, care îndepărtează placa bacteriană și tartrul de sub linia gingiilor.

Controalele dentare regulate și curățările profesionale sunt esențiale. Dentistul poate îndepărta depunerile de tartru și îți poate oferi îndrumare valoroasă privind îngrijirea orală. Însă, pe lânga metodele tradiționale de tratament, poți apela și la o metodă inovativă, cea a tratării gingivitei cu laserul.

Tratament gingivită- ce presupune?

Tratamentul cu laser pentru gingivită este o procedură minim invazivă care folosește fascicul focalizat de lumină pentru a elimina bacteriile și țesutul infectat din gingii. Este o abordare inovatoare care oferă mai multe avantaje față de tratamentele tradiționale.

Tratament gingivită cu laser- avantaje

Minim invaziv: Tratamentul cu laser este mai puțin invaziv în comparație cu chirurgia tradițională. Reduce necesitatea inciziilor și suturilor, rezultând mai puțină durere și o recuperare mai rapidă.

Precizie și focalizare: Laserul poate fi focalizat cu precizie doar către zonele infectate, lăsând țesutul sănătos neatins. De asemenea, stimulează regenerarea țesuturilor. 

Sângerare redusă: Tratamentul cu laser contribuie la coagularea vaselor de sânge, reducând sângerarea în timpul și după procedură.

Vindecare mai rapidă: Datorită beneficiilor prezentate anterior, mai ales a reducerii sângerării, pacienții obișnuiesc să aibă o recuperare mai rapidă, permițându-le să revină mai repede la rutina lor obișnuită.

tratament gingivita

Procedura unui tratament gingivita

Tratament gingivita cu laser – pasi pe care medicul dentist ii va urma:

 • Administrează anestezie locală pentru a te simți confortabil.
 • Utilizează laserul dentar pentru a îndepărta țesutul infectat și a elimina bacteriile.
 • Sigilează zona tratată pentru a asigura o vindecare mai rapidă.

Procedura este, în general, nedureroasă, iar majoritatea pacienților raportează un disconfort minim în timpul recuperării.

Tratament gingivita cu laser- cine poate beneficia?

Tratamentul cu laser este potrivit pentru mulți oameni, în special pentru cei care:

 • Au gingivită în stadiile sale incipiente.
 • Preferă o opțiune minim invazivă.
 • Își doresc o recuperare mai rapidă.

La primul consult, dentistul îți va evalua sănătatea dentară pentru a determina dacă, pentru problema pe care o ai, un tratament gingivita cu laser este necesar.

Cum să Vă Pregătiți pentru Procedură

Înainte de tratamentul cu laser, dentistul îți va prezenta instrucțiunile specifice, inclusiv cerințele legate de dieta și medicamentele pe care ar trebui sau nu ar trebui să le iei atunci când apelezi la tratamentul cu laser. Respectarea acestor instrucțiuni este crucială pentru a asigura o procedură de succes.

Recuperarea și Îngrijirea Post-Tratament gingivita

După tratament, s-ar putea să experimentezi un disconfort ușor și umflături, dar acestea trec de la sine sau cu analgezice fără prescripție medicală. Dentistul îți va recomanda instrucțiunile de îngrijire post-operatorii pentru ca tu să ai o recuperare ușoară.

Tratament gingivita cu laser- nedureros

Majoritatea pacienților raportează un disconfort minim în timpul procedurii, iar orice durere post-operatorie poate fi, de obicei, gestionată cu analgezice fără prescripție medicală. În ansamblu, tratamentul cu laser este cunoscut pentru faptul că este mai puțin dureros în comparație cu metodele chirurgicale tradiționale.

Efecte Secundare și Riscuri ale unui tratament gingivita

Deși tratamentul cu laser este considerat sigur, pot apărea unele efecte secundare, cum ar fi sensibilitate temporară sau umflături ușoare. Însă, toate aceste beneficii și riscuri potențiale le vei discuta împreună cu dentistul înainte de procedură.

Comparație cu Tratamentele Tradiționale

Tratamentul cu laser oferă mai multe avantaje față de chirurgia tradițională a gingiilor, inclusiv mai puțină durere, sângerare redusă și o vindecare mai rapidă. Cu toate acestea, tratamentele tradiționale pot fi recomandate atunci când sunt cazuri avansate ale gingivitei.

Gingivita și Sănătatea Generală

Adesea nu ne gândim că sănătatea orală este în strânsă legătură cu sănătatea întregului organism. Dar, sănătatea gingiilor este strâns legată de starea generală de sănătate. Studiile au arătat că boala gingiilor poate crește riscul altor afecțiuni de sănătate mai grave, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. Menținerea gingiilor sănătoase este, prin urmare, vitală pentru starea ta de sănătatea generală. 

Legătura Dintre Gingivită și Parodontoză

O legătură foarte comună care se datorează neglijării gingivitei poate duce la o afecțiune mai gravă cunoscută sub numele de parodontoză. Aceasta poate duce la pierderea dinților, dacă nu este tratată și bacteriilor vor afecta straturile de suținere ale dinților. Este crucial să tratați și să gestionați gingivita pentru a evita aceste complicații.

Menținerea unei Bune Igieni Dentare

Cu toate că o curățare profesională sau un tratament gingivita cu laser ajută în combaterea agravării gingivitei, și menținerea unei igiene orale zilnice este deosebit de importantă pentru a reduce efectele pe termen lung ale plăcii bacteriene. Obiceiurile bune de igienă orală pot preveni reapariția gingivitei. Perierea regulată, folosirea aței dentare și controalele dentare de rutină sunt cele mai bune măsuri de apărare.

Concluzie

În concluzie, gingivita este o problemă comună de sănătate orală care poate fi gestionată eficient cu o igienă orală bună și îngrijire profesională. Noile metode dezvoltate în domeniul stomatologiei, cum este un tratament gingivita cu laser, contribuie la o vindecare eficientă și cu mai puțin disconfort pentru pacient. Prin înțelegerea cauzelor, simptomelor și tratamentului acesteia, poți menține gingiile sănătoase și te vei putea bucura de un zâmbet mai luminos și mai sănătos.

Întrebări frecvente

1. Cât Timp Durează Vindecarea Gingivitei?

Durata tratamentului pentru gingivită variază de la o persoană la alta. Cu îngrijire corespunzătoare și intervenție timpurie, gingivita se poate ameliora în câteva săptămâni.

2. Există Considerații Speciale pentru Copiii cu Gingivită?

Copiii pot dezvolta, de asemenea, gingivită. Părinții ar trebui săînvețe copiii despre obiceiuri bune de igienă orală și să se asigure că vizitează stomatologul în mod regulat.

3. Gingivita este Dureroasă? 

În general, gingivita nu este dureroasă, dar unii indivizi pot experimenta un disconfort ușor datorat inflamației gingiilor.

4. Poate Gingivita Provoca Pierderea Dinților? 

Dacă este lăsată netratată și continuă să progreseze, gingivita poate duce la pierderea dinților. Controalele dentare regulate sunt esențiale pentru prevenirea acestui lucru.

5. Există o Legătură între Gingivită și Sarcină? 

Da, schimbările hormonale în timpul sarcinii pot crește riscul de gingivită. Mamele în devenire ar trebui să acorde o atenție suplimentară igienei orale.

6. Care sunt Cele Mai Bune Alimente pentru Prevenirea Gingivitei? 

Alimentele bogate în vitamina C, precum fructele de citrice și legumele cu frunze verzi, pot ajuta la menținerea gingiilor sănătoase.

7. Cât de Des ar Trebui să Mergi la Dentist pentru a Preveni Gingivita? 

Se recomandă să vizitați dentistul pentru un control și o curățare profesională la fiecare șase luni pentru a preveni gingivita și alte probleme dentare.

dentist-writing-on-clipboard.jpg

Programează-te online pentru o consultație și un plan de tratament personalizat

Cum te programezi rapid?

În cadrul clinicii stomatologice Dentville facilităm legătura cu pacienții care au nevoie de ajutorul nostru. De aceea te poți programa pentru un tratament chiar acum urmând pașii de mai jos.

 • Faci o programare

  Completezi formularul de contact sau ne poti contacta telefonic (sau WhatsApp)

 • Consultatie cu un medic specialist

  Un medic specialist iti poate analiza cavitatea bucala, stabilind astfel un plan de tratament.

 • Tratarea dintilor afectati

  Un medic specialist din cadrul clinicii Dentiville se va ocupa de tratarea dintilor afectati cu tratamente minim invazive si fara dureri.

 • La final ai un zambet perfect

  Dupa finalizarea planului de tratament vei avea un zambet perfect si sanatos

Te așteptăm pe la noi

Pentru a solicita o programare online vă rugăm să completați corect și complet formularul de contact. În scurt timp veți fi contactați telefonic sau prin email pentru confirmarea programării.

Strada Dumitru Zosima 91 – Sector 1 București

Locația pe hartă

dentville

Zâmbește zi de zi!

Programează-te

Contactează-ne​

Copyright © 2024. All rights reserved.