Dentville

Gutiera Dentară. Tipuri de Gutieră. Beneficii. Întreținere

Să ai un zâmbet frumos este unul din cel mai importante lucruri pentru tine. Smalțul dinților, dar și modul cum sunt aliniați, reprezintă primele semne ale unui zâmbet sănătos. Un control stomatologic te poate ajuta în alegerea celor mai bune tratamente pentru sănătatea ta orală. De aceea, poți lua în considerare utilizarea unei gutiere care are o gamă largă de utilizări și este foarte eficientă. O gutieră dentară este un dispozitiv oral personalizat, proiectat pentru a fi purtat în scopul corectării anumitor probleme dentare sau de a facilita procesul de realizare a unor tratamente dentare. Gutiera dentară poate fi recomandată în multe situații, acoperind o varietate de proceduri stomatologice și asigurând sănătatea orală a pacientului. În continuare vei afla tot ceea ce trebuie să știi despre gutierele dentare și cum un dispozitiv atât de delicat poate avea un impact major asupra danturii tale.

Ce Este Gutiera Dentară?

Gutiera dentară este un dispozitiv sau instrument dentar, realizat din materiale non-toxice în laboratorul de tehnică dentară, în baza mulajului danturii pacientului, asigurând o potrivire perfectă. Medicii stomatologi recomandă gutiera pentru corectarea anumitor probleme dentare sau facilitarea unor intervenții stomatologice. 

Gutiera este confecționată din materiale precum foliile de plastic calibrate sau acrilatul. În general, gutiera este transparentă, dar poate fi realizată și dintr-un material colorat, mai ales pentru copii. Avantajul gutierelor este că pot fi purtate ușor, nu provoacă disconfort, iar pacientul le poate aplica sau îndepărta când dorește, putând păstra igiena acestor dispozitive dentare. 

Gutierele se deosebesc, în principal, prin natura problemei pentru care sunt recomandate. În general, rolul lor este de proteja smalțul dinților și de a contribui la procesul de aliniere a danturii. Există multiple situații când smalțul dinților, deși mult mai puternic decât osul, poate fi afectat și este nevoie de intervenții. În astfel de situații, gutiera poate face minuni.

Tipuri de Gutiere Dentare

1. Gutiera Dentară Pentru Bruxism

Acest tip de gutieră este recomandat atunci când smalțul dinților tăi este afectat și sunt identificate de către medicul dentist semne de uzură, de măcinare. Acest obicei este cel mai adesea nocturn și se întâmplă să nu fi conștient de el. Te poți trezi dimineața cu dureri de cap sau maxilar, iar când acest lucru se repetă foarte des este timpul să mergi neapărat la un control, deoarece dinții tăi sunt în pericol. 

Bruxismul este o afecțiune destul de greu de depistat, fiind stabilit de medicul dentist abia în urma semnelor pe care le poate observa la suprafața dinților – deteriorarea smalțului, sau în urma stabilirii malocluziei – o aliniere incorectă a dinților care duce la o mușcătură incorectă. Bruxismul, adică încleștarea maxilarelor și scrâșnitul dinților, se mai poate produce și ziua, dar atunci cel în cauza îl identifică rapid și se poate opri. Noaptea, însă, când este cel mai frecvent, este greu de stopat și poate provoca deteriorări grave ale danturii. 

Printre cauzele cele mai comune ale bruxismului se numără tulburările de somn, obosela cronică, stresul, consumul de alcool, de tutun, de droguri sau unele efecte secundare ale anumitor medicamente. Deși este greu de depistat cauza care declanșează bruxismul, important este să fie depistat cât mai rapid pentru a împiedica distrugerea smalțului. Cel mai mare pericol este că, odată măcinat smalțul, uzura poate ajunge până la dentină.

De aceea, gutiera dentară vine în sprijinul acestor probleme și oferă rezultate notabile. Gutierele pentru bruxism sunt realizate dintr-un material de plastic dur, flexibil în același timp, care se fixează doar pe o arcadă. Acestea previn pierderile de țesut dentar și protejează dinții pe parcursul nopții. De asemenea, gutierele pentru bruxism apără și celelalte restaurări protetice (coroanele, de exemplu) de efectele bruxismului. Ele pot să aibă o durată de viață mai scurtă din această cauză. 

Atunci când resimți un disconfort al maxilarelor când mesteci sau pierderea mobilității atunci când deschizi gura, cel mai probabil te confrunți cu disfuncții ale articulației temporo-mandibulare. Acestor simptome se mai adaugă și durerile de cap, de maxilar. Cauzele cele mai probabile sunt artrita, genetice sau leziuni ale maxilarului. 

Medicii stomatologi recomandă gutiera în cazul acestor tulburări, deoarece acest lucru permite mușchilor maxilarului să se relaxeze în timpul somnului, dar protejează și dinții de posibila uzură. 

La fel ca în cazul gutierei pentru bruxism, și această gutieră este recomandată seara. Se aplică după igienizarea dinților prin periaj, chiar înainte de culcare. Dimineața se curăță și se păstrează într-un recipient special. 

Sportivii de performanță pun adesea pe primul loc echipamentul precum căștile, protezele și încălțămintea pentru a se proteja împotriva posibilelor leziuni. Totuși, un aspect vital al protecției care uneori este neglijat este utilizarea protecțiilor bucale sub forma gutierelor. Acestea joacă un rol crucial în prevenirea leziunilor dentare în timpul activităților sportive, oferind nu doar protecție orală, ci contribuind și la siguranța generală a sportivului.

Cele mai multe leziuni pe care le suferă sportivii sunt legate de gură. Acestea implică dinți rupti sau ciobiți (cel mai adesea incisivii centrali), rădăcinile dintelui fracturate și răni la nivelul buzelor și țesutului din interiorul gurii. Există studii realizat de cercetărori în domeniul mediului și sănătății publice care susțin că studenții care practicau sport și purtau gutieră de protecțieaveau mai puține să sufere de o comoție cerebrală provocată în timpul sportului.

De aceea, purtarea unei gutiere din material flexibil, moale, ajută la amortizarea loviturilor ce vizează în mod direct dinții. Dacă ești unul din sportivii care poartă și aparat dentar, atunci te încadrezi într-o categorie specială și trebuie să ai în vedere, în mod obligatoriu, purtarea unui dispozitiv de apărarea a danturii.

Acest tip de gutieră se recomandă celor care au purtat aparat dentar. După încheierea perioadei de purtare a unui aparat ortodontic, dinții mai au nevoie de o susținere în noua poziție și, în acest scop, medicii dentiști recomandă gutiera. Aceasta este mult mai subțire decât cea pentru bruxism, fiind realizată din acrilat sau rășină rigidă. Are rolul de a împiedica dinții să revină la poziția lor inițială.

Gutiera de contenție, cum mai este denumită, trebuie purtată permanent în primele două luni de la eliminarea aparatului dentar, urmând se se reducă purtarea ei cu timpul și să fie purtată doar noaptea. Desigur, toate aceste condiții vor fi stabilite de medicul dentist care va evalua situația și va face recomandări de la caz la caz.

Sunt cazuri speciale când gutierele trebuie păstrate permanent, deoarece rolul lor este de a menține intactă poziția dinților obținută în urma unui tratament ortodontic și de a proteja articulația mandibulară. 

Există și gutiera de repoziționare care intervine în porcesul de repozițioanare a dinților. Bineînțeles, aici vorbim de unul, doi dinți ce nu au o poziție corectă. Timpul de purtare al acestor gutiere este stabilit de medicul dentist, iar în general procesul de vindecare al acestui tip de gutieră este menținut de gutiera de contenție. 

Un loc aparte în tratarea problemelor ortodontice îl ocupă noile aparate dentare transparente, aproape invizibile, care înlocuiesc brackeții metalici cu gutiere. Aici se încadrează aparatele dentare revoluționare, Spark și Invisalign. Sunt opțiuni discrete de a trata aliniamentul incorect al dinților, fără ca cei din jur să observe că poți aparat dentar. 

Ceea ce le diferențiază față de aparatele tradiționale este faptul că sunt personalizate, printr-o procedură inovatoare computerizată. Sunt foarte comod de purtat, de îndepărtat și curățat și, foarte eficiente, în același timp. Acest tip de aparate dentare sub forma unor gutiere transparente reprezintă cea mai modernă metodă pentru îndreptarea dinților și oferă șanse mult mai mici de recidivă.

Gutierele pentru albire se găsesc fie în cabinetele dentare, fie pe piață și multe persoane aleg să urmeze acest tratament acasă. Cu toate acestea, medicii stomatologi recomandă ca albirea dentară să fie realizată, pentru siguranța ta și a danturii tale, în cabinet. Uneori poate apărea sensibilitate dentară, posibil dinsconfort, fiind mult mai bine pentru tine dacă comunici aceste probleme cu un medic. 

Gutierele pentru albire sunt confecționate dintr-un plastic moale, în combinație cu un gel special. Beneficiile realizării acestui procedeu în cabinetul stomatologic este realizarea gutierei în urma unei amprente a danturii tale. Acest lucru crește considerabil șansele ca tratamentul de albire să fie realizat perfect. De aceea, pentru albirea dinților, pentru a scăpa de petele de pe smal și de culoarea îngălbenită, cel mai eficient și sigur loc este într-o clinică dentară unde demersul este realizat și supravegheat de un specialist.

Importanța Protecțiilor Bucale:

Prevenirea Leziunilor Dentare:

Sporturile precum fotbalul, baschetul, hocheiul și arte marțialele implică contact fizic și potențialul de coliziuni accidentale. Aceste situații pot duce la leziuni dentare severe, inclusiv la fracturi sau pierderea dinților. O protecție bucală acționează ca un amortizor, absorbând și dispersând forța impactului, reducând astfel riscul unor astfel de leziuni.

Prevenirea Contuziilor:

Cercetările sugerează o legătură potențială între leziunile dentare și contuziile. O protecție bucală corect ajustată ajută la absorbția șocului și poate reduce impactul transmis capului în timpul unei coliziuni. Deși protecțiile bucale nu sunt o soluție unică pentru prevenirea contuziilor, ele pot face parte din echipamentul general de protecție al sportivului.

Protecția împotriva Fracturilor de Maxilar:

Impactul asupra maxilarului poate duce la fracturi, care pot dureroase și pot necesita o recuperare lungă. O protecție bucală oferă un strat de protecție pentru osul maxilarului, reducând riscul de fracturi și reducând consecințele potențiale pe termen lung.

Cum se Realizează Gutiera Dentară?

Pentru obținerea unei gutiere este nevoie de două întâlniri cu medicul. Prima dată, medicul stomatolog va lua amprenta danturii tale. În laboratorul dentar, tehnicianul va folosi acest model trimis de medic pentru a realiza gutiera potrivită problemei tale. 

În cea de-a doua întâlnire, medicul va testa gutiera să vadă dacă se mulează perfect pe dinții tăi. Dacă potrivirea este perfectă, din acest moment, va trebui să porți gutiera exact așa cum îți recomandă medicul tău stomatolog.

Beneficiile Gutierei Dentare

  • Previne afectarea și uzura smalțului în urma scrășnirii dinților
  • Relaxează musculatura maxilarelor, a mușcilor faciali și previne disfuncții ale  articulației temporomandibulare 
  • Previne apariția durerilor de cap și de dinți, cauzate de bruxism 
  • Contribuie la un somn odihnitor, prin reducerea disconfortului la nivel muscular
  • Previne apariția unor probleme dentare grave precum cariile, fracturarea sau pierderea dinților 
  • Contribuie la durata de viață mai lungă a lucrărilor protetice, ferindu-le de măcinarea produsă de bruxism

Cum Trebuie Întreținută Gutiera Dentară

  • Înainte de aplicarea gutierei, periază dinții și curăță-i efeicient cu ajutorul aței dentare.
  • Clătește gura și gutiera cu apă rece pentru a evita modificarea formei acesteia din cauza apei calde 
  • După purtare, curăță gutiera cu pasta de dinți și periuța 
  • Verifică dacă gutiera prezintă semne de deteriorare și mergi cu ea la medicul dentist
  • Folosește recipientul special pentru depozitarea gutierei, deoarece o ferește de căldură și de alți factori care o pot deteriora 
  • Curăță gutiera după fiecare purtare și las-o să se usuce la aer, timp de câteva minute.

Concluzie

În concluzie, gutiera dentară este un dispozitiv medical foarte util pentru tratarea diverselor afecțiuni dentare. Fie că este realizată din material transparent sau colorat pentru a fi mai atractivă, în cazul copiilor, gutiera își îndeplinește rolurile în mod eficient. În cazul în care ai constatat unele deteriorări la nivelul smalțului, este indicat să apelezi la un medic stomatolog pentru un consult de rutină. Același lucru este recomandat și dacă vrei să urmezi un tratament de albire dentară acasă. Medicul îți poate realiza o gutieră personalizată și procesul va avea rezultatele dorite. Nu uita, în cazul oricărui tip de gutieră de care crezi că ai avea nevoie, cel mai sigur este să ceri sfatul medicului și să o personalizezi. Eficiența maximă a acestui dispozitiv este atunci când se mulează perfect pe dantura ta, iar după purtarea ei corectă rezultatele nu vor întârzia să apară. 

Silvia Cojocariu

Autor

Dr. Silvia Cojocariu

Medic specialist ortodonție – Coordonator departament ortodonție

Dr. Silvia Cojocariu absolvit Univesitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” Facultatea de Medicină Dentară din București. După absolvire a promovat examenul de rezidențiat obținând loc în specializarea Parodontologie în cadrul Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala Prof. Dr. “Dan Theodorescu” din București. Specializarea în Ortodontie și Ortopedie Dento-Faciala a obținut-o la București în urma rezidențiatului.

De peste 8 ani este coordonatorul departamentului de Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială din cadrul Clincii Dentville.

Vrei mai multe informatii?

Contacteaza-ne si in cel mai scurt timp unul din specialistii Dentville va rapunde cu drag la orice intrebari aveti.

Servicii

Programează-te

Contactează-ne​

Copyright © 2024. All rights reserved.