Dentville

Stomatologia pentru Copii

Stomatologie copii- include toate domeniile stomatologiei adulților care pot fi aplicate celor mici. De asemenea, cuprinde multe proceduri care sunt specifice nevoilor specifice ale dinților de lapte și provocărilor copilului în curs de dezvoltare. Diferența semnificativă dintre stomatologia pediatrică și cea pentru adulți este aplicarea unor  principii psihologice solide de către medicii specialiști pentru a le permite copiilor să aibă experiențe pozitive, relativ lipsite de durere, în acest domeniu important de sănătate.

Stomatologie copii

Amintirile negative ale terapiei dentare traumatice în timpul copilăriei pot influența negativ copiii și îi pot face să respingă îngrijirea dentară adecvată pentru viață. De aceea, este deosebit de important să găsești un dentist pediatru excelent pentru a-i asigura copilului tău o experiență pozitivă. 

Așadar, în domeniul stomatologiei pediatrice, asigurarea sănătății orale a micuților noștri este de primă importanță. De la vulnerabilitatea dinților de lapte la serviciile ortodontice și procedurilor inovatoare precum frenectomia cu laser, în acest articol vei afla toate detaliile despre ceea ce înglobează stomatologia pentru copii.

Îngrijirea sănătății orale a copiilor depășește simpla vizită la dentist. Este o abordare holistică pentru asigurarea unui zâmbet sănătos pe tot parcursul vieții. Stomatologia pediatrică, specializată pentru tratamentele acordate copiilor, abordează nevoile și provocările unice care vin odată cu creșterea dinților.

Stomatologia pentru copii

Dinții de lapte, deși temporari, joacă un rol crucial în dezvoltarea generală a unui copil. Din păcate, sunt mai susceptibili la carii decât dinții permanenți. De aceea, este important ca acești dinți să fie bine întreținuți. În cazul copiiilor există o probabilitate crescută de a dezvolta carii. Un prim efect negativ al acestora este expunerea pulpei dentare la bacterii și astfel pot apărea dureri dentare.

Un alt aspect la care copiii tind să fie mai sensibili este placa bacteriană, deoarece mănâncă mai des alimente dulci, lipicioase și nu-și mențin igiena dentară la fel de bine ca persoanele în vârstă. Prin urmare, stomatologii pediatri treatează frecvent cu cariile dentare.Deși acest lucru nu este foarte prezentat, gingivita și abcesele dentare se întâlnesc la copii la fel de des ca la adulți.

Controalele regulate ale sănătății dentare, împreună cu menținerea unei bune igiene orale prin periajul zilnic și folosirea aței dentare ar trebui să-i ajute pe copii să mențină dinții permanenți sănătoși pentru toată viața. 


Warning: foreach() argument must be of type array|object, string given in /home/dentvill/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/custom-attributes/module.php on line 138

Servicii ortodontice pentru copii

Intervenția timpurie în ortodonție poate face o diferență semnificativă în dezvoltarea orală a unui copil. De la identificarea și corectarea problemelor de aliniere până la ghidarea creșterii maxilare complete, serviciile ortodontice joacă un rol vital în asigurarea unui zâmbet drept și sănătos pentru viitor.

Medicul pediatru trebuie să descopere problemele de malocluzie. Aceasta apare atunci când dinții maxilarului superior și ai mandibulei nu se întâlnesc când maxilarele sunt închise împreună. Acest lucru poate crea probleme cu mâncatul sau vorbirea. Malocluzia poate provoca dureri la mușcătură sau răni în interiorul gurii, gingiilor și limbii. Medicii stomatologi pediatri sunt responsabili pentru abordarea problemei dinților prost aliniați folosind tratamentul cu aparatul dentar.

Inhalosedare în stomatologia pediatrică

Pentru unii copii, vizita la dentist poate fi o experiență anxioasă, iar de multe ori sunt realizate tratamente care necesită sedare pentru a asigura desfășurarea procedurii în siguranță deplină. Inhalosedarea, o tehnică de sedare sigură și eficientă, oferă o soluție calmantă. 

Ca să înțelegi mai bine ce presupune această procedură, sedarea prin inhalare este o tehnică care utilizează un gaz numit protoxid de azot cu care se administrează oxigen printr-o mască mică plasată pe nasul copilului. Este folosit atunci când un copil este nervos din cauza tratamentului stomatologic sau are o procedură care poate provoca disconfort.

Tratamente Preventive pentru Copii

Prevenția este cheia în stomatologia pediatrică. Există trei metode preventive de tratament în cazul copiilor:

1. Tratamente cu fluor

Chiar dacă cel mic utilizează deja pastă de dinți cu fluor, este posibil să nu fie suficientă pentru a îi proteja dinții. În fiecare zi, dinții își pierd o parte din stratul de smalț. De aceea, fluorul ajută la întărirea smalțului și poate chiar încetini deteriorarea timpurie a dinților. 

Numeroase studii demonstrează rolul semnificativ pe care îl joacă tratamentele cu fluor de la dentist în prevenirea cariilor dăunătoare. Și tratamentele timpurii cu fluor pot ajuta la menținerea în siguranță a dinților permanenți.

Dacă copilul dumneavoastră prezintă un risc mare de a dezvolta carii din cauza stilului de viață sau a factorilor de sănătate, tratamentele cu fluor sunt deosebit de importante. Îți recomandăm să discuți această oportunitate cu medicul dentist și să îi prezinți orice întrebări sau îngrijorări pe care le-ai putea avea cu privire la acest tratament sigur și eficient.

2.Sigilări dentare pentru copii

Sigilările dentare pentru copii sunt realizate cu un material compozit in straturi subțiri aplicate pentru a umple colțurile și șanțurile greu accesibile ale molarilor din spate ai copilului, unde apar peste 90% din carii. Acest tratament important ajută la prevenirea formării cariilor, asigurând o sănătate orală generală mai bună pentru anii următori. Sigilările sunt un tratament fără durere și durează doar câteva minute pentru a se aplica. 

Există câțiva pași simpli de aplicare a sigilărilor dentare:

  • În primul rând, stomatologul va peria suprafața dintelui cu ajutorul unei paste speciale pentru pentru a îndepărta resturile depuse în șanțurile dinților. În această etapă copilul simte doar gustul mentolat al pastei de dinți.
  • În următoarea etapă, se aplică un demineralizant ce are ca scop aderarea mai bună a materialului de sigilat. Medicul utilizează o pensulă specială pentru a aplica această soluție și o lasă să acționeze pentru aproximativ 10 secunde. Dupa ce timpul s-a scurs, soluțiua este îndepărtată prin aspirare, iar suprafața dintelui este spalată abundent cu apă.
  • Abia în acest de-al treilea pas se realizează sigiliului dentar. Această solutie are o consistență lichidă care o ajută să pătrundă bine în toate spațiile dinților. Sigiliul dentar se aplica cel mai adesea în șanțurile și suprafețele de contact ale dintelui. 
  • În final, dentistul realizează verificări cu privire la grosimea stratului de soluție aplicată, dacă soluția a ajuns în toate locurile vizate și dacă dintele este, așadar, protejat de carii.

Potrivit CDC, materialele de sigilat sunt eficiente în prevenirea a peste 80% din carii. Dentiștii pediatri aplică sigilarea devreme, de obicei până la vârsta de 6 ani, când molarii erup. 

3. Examene profesionale regulate și curățenie

Chiar dacă consideri că bebelușul sau copilul tău mic nu are nevoie de examene și curățări dentare regulate, deoarece are doar câțiva dinți, programarea și păstrarea programărilor la dentist pentru copilul tău este unul dintre cei mai importanți pași preventivi pe care îi poți respecta pentru a te asigura ca cel mic are o sănătatea orală optimă. 

Ghid pentru Îngrijirea Dentară a Copiilor

Dentiștii pediatri sfătuiesc părinții cum trebuie să aplice regulile corecte de îngrijire orală. De aceea, părinților le revine un rol crucial în menținerea igienei orale a copiilor lor. Sfaturi practice privind periajul eficient, folosirea aței dentare și încurajarea unor obiceiuri dentare bune încă de la o vârstă fragedă sunt extrem de importante. Realizarea îngrijirii orale poate fi o activitate distractivă și o parte integrantă a rutinei copiilor. În baza practicilor formate în perioada copilăriei, se stabilește baza pentru o viață întreagă de obiceiuri sănătoase.

În timp ce îngrijirea acasă este esențială, curățarea dentară profesională este la fel de importantă pentru copii. Medicii recomandă detartrajul, un proces care elimină placa bacteriană și tartrul, contribuind la prevenirea cariilor și a bolilor gingivale la copii.

Frenectomie Laser pentru Sugari

În anumite cazuri, sugarii pot avea nevoie de o frenectomie, o procedură pentru probleme legate de fren. Frenectomia este o intervenție chirurgicală orală simplă, de scurtă durată, efectuată în cabinetul stomatologic prin intermediul laserului. Elimină prezența unui fren, adică a unui țesut conjunctiv din gură. Există 2 tipuri de freni în cavitatea bucală. Un fren labial – o membrană care conectează interiorul buzei superioare de centrul gingiilor dintre cei doi dinți frontali superiori. Un fren lingual – membrana dintre partea inferioară a limbii, conectând partea inferioară a gurii de zona din spatele dinților. 

Tehnologia cu laser a revoluționat acest proces, oferind o soluție precisă și minim invazivă pentru probleme precum legătura scurtă a limbii sau a buzei la sugari.

Mai este cunoscut sub numele de „laughing gas” sau „happy air” , fiind un sedativ ce reduce anxietatea și îl ajută pe copil să fie mai puțin conștient de procedură. Sedarea prin inhalare va ajuta la reducerea fricii, anxietății și la îmbunătățirea cooperării la copii, fără necesitatea unui anestezic general.

Poți fi liniștit, căci procedura este extrem de sigură. Oxidul de azot părăsește corpul de îndată ce copilul tău încetează să-l mai respire. Unul din efectele inhalosedării este acela că micuțul poate resimți oboseală, însă menținerea comunicării cu el îl vor liniști și va trece ușor peste experiența stomatologică. 

În concluzie, prioritizarea stomatologiei pentru copii asigură nu doar un zâmbet frumos, ci contribuie și la sănătatea generală și la bunăstarea celor mici în prezent, dar și în viitor. De la gestionarea cariilor la adoptarea măsurilor preventive și procedurilor inovatoare, stomatologia pediatrică joacă un rol crucial în pregătirea terenului pentru o sănătate orală optimă pe termen lung.

Sănătatea orală este o parte fundamentală a sănătății și bunăstării generale a fiecărui sugar, copil și adolescent, deoarece bolile orale afectează funcția, dezvoltarea și calitatea vieții.

Întrebări Frecvente

1.La ce vârstă ar trebui să-și facă copilul prima vizită la dentist?

Academia Americană de Stomatologie Pediatrică recomandă prima vizită începând cu vârsta de un an sau când apare primul dinte.

2.Este inhalosedarea sigură pentru copii?

Atunci când este administrată de profesioniști pregătiți, inhalosedarea este considerată sigură pentru copii și oferă o experiență relaxată.

3.Cât de des ar trebui să aibă copilul meu curățări dentare profesionale?

Se recomandă în general curățări profesionale de două ori pe an, dar dentistul îți poate sugera un program diferit în funcție de nevoile individuale ale copilului.

4.Sunt dureroase frenectomiile cu laser pentru sugari?

Frenectomiile cu laser sunt minim invazive și cauzează disconfort minim. De obicei, se folosește anestezie locală pentru procedură.

5.Ce pot face părinții pentru a preveni cariile la copiii lor?

Încurajarea unei diete echilibrate, periajul și folosirea regulată a aței dentare și vizitele la dentist la intervale regulate de timp sunt cheia în prevenirea cariilor la copii.

dentist-writing-on-clipboard.jpg

Programează-te online pentru o consultație și un plan de tratament personalizat

Cum te programezi rapid?

În cadrul clinicii stomatologice Dentville facilităm legătura cu pacienții care au nevoie de ajutorul nostru. De aceea te poți programa pentru un tratament chiar acum urmând pașii de mai jos.

  • Faci o programare

    Completezi formularul de contact sau ne poti contacta telefonic (sau WhatsApp)

  • Consultatie cu un medic specialist

    Un medic specialist iti poate analiza cavitatea bucala, stabilind astfel un plan de tratament.

  • Tratarea dintilor afectati

    Un medic specialist din cadrul clinicii Dentiville se va ocupa de tratarea dintilor afectati cu tratamente minim invazive si fara dureri.

  • La final ai un zambet perfect

    Dupa finalizarea planului de tratament vei avea un zambet perfect si sanatos

Te așteptăm pe la noi

Pentru a solicita o programare online vă rugăm să completați corect și complet formularul de contact. În scurt timp veți fi contactați telefonic sau prin email pentru confirmarea programării.

Strada Dumitru Zosima 91 – Sector 1 București

Locația pe hartă

Servicii

Programează-te

Contactează-ne​

Copyright © 2024. All rights reserved.