Dentville

Coroană dentară ceramică

Atunci când te confrunți cu probleme dentare serioase alegi medici profesioniști și materiale de calitate. Cariile sunt în general principalul motiv care distrug dinții și, în funcție de gravitate, se poate ajunge la nevoia de a monta o coroană dentară pentru a salva dintele. Tot coroana dentară se folosește și în cazul în care rămâi fără un dinte sau mai mulți și singurul tratament este implantul.

În căutarea unei soluții durabile și estetice pentru problemele dentare, coroana ceramică devine tot mai recomandată și preferată de către pacienți. Aceste coroane oferă un aspect natural și sunt cunoscute pentru durabilitatea lor. Este o tehnică de restaurare dentară excelentă pentru a reda zâmbetul frumos și sănătos. În acest articol, vei regăsi beneficiile coroanei ceramice, procedura de aplicare, durabilitatea și aspectele financiare legate de această opțiune.

Ce este coroana dentară ceramică?

Coroanele dentare sunt lucrări protetice de restaurare care acoperă un dinte deteriorat sau slăbit. Astfel, contribuie la creșterea rezistenței unor dinți foarte afectați de forțele masticatorii și care se pot fractura sub acțiunea acestora. Coroanele dentare se pot folosi și în cazul implantului dentar. La finalul perioadei de vindecare după inserarea implantului, coroana se va monta pe bontul protetic. Poate că știi sau nu, însă implantul reprezintă, practic, rădăcina dintelui, iar coroana este partea vizibilă, care imită cât se poate de bine aspectul dintelui natural. Și aici includem detalii legate de formă, mărime, culoare.

Așadar, având în vedere scopul acestor lucrări de restaurare, coroanele dentare sunt realizate personalizat pentru a se potrivi formei, mărimii și culorii dinților naturali. Îți vor oferi atât un aspect estetic, cât și suport funcțional în procesul alimentar. Ceea ce diferențiază coroanele este tipul de material utilizat în fabricarea lor. Deși rolul unei coroane dentare este același, materialul utilizat va face mari diferențe în ceea ce privește durabilitatea acestor lucrări protetice de restaurare, dar și în privința aspectului estetic. Coroana dentară are și acest rol adiacent celui funcțional, de a reda un aspect frumos danturii afectate.

Coroana dentara ceramică

Coroanele ceramice sau coroane dentare din ceramică presată sunt un tip specific de coroane dentare realizate din materiale ceramice de înaltă calitate. Ele sunt concepute pentru a imita aspectul dinților naturali, făcându-le o alegere ideală pentru restaurarea dinților din față. Ceramica este un material foarte bun, recomandat pentru biocompatibilitatea cu țesuturile orale. În plus, răspunde celor mai exigente cereri estetice. Ceramica își păstrează culoarea în timp, nu este predispus modificărilor și imită perfect culoarea naturală, translucidă așa cum este cea a dinților naturali. În același timp, ceramica are o proprietate aparte, deoarece “împrumută“ culoarea celorlalți dinți (în stomatologie se numește „mimetism”). De aceea e foarte greu să observi diferențe între o coroana ceramică și un dinte natural.

La fel ca în cazul tuturor celorlalte coroane, coroana ceramică este o proteză dentară personalizată. Dacă ai cumva una din următoarele probleme – un dinte deteriorat sau afectat de carii, fisuri sau fracturi, atunci trebuie să mergi la un consult. Cel mai probabil vei avea nevoie de o coronă dentară. Alegând o coroană dentară ceramică, te vei bucura de aspectul ei natural, care se potrivește perfect cu restul dinților. Și, odată ce vei mânca, vei descoperi și cât de rezistent este acest tip de coroană. În continuare vom prezenta mai multe detalii legate de avantajele coroanei dentare ceramice pentru a avea o părere cât mai clară cu privire la aceste lucrări protetice atât de apreciate de către medicii dentiști și pacienți.

Avantajele coroanelor dentare din ceramică

 • Estetica Impresionantă: Coroanele ceramice se potrivesc perfect cu culoarea și forma dinților naturali, oferind un aspect impecabil danturii tale. 
 • Durabilitatea Remarcabilă: Coroanele ceramice sunt cunoscute pentru rezistența lor deosebită. Ele pot rezista mulți ani cu îngrijire adecvată. Nu trebuie să reduci sau să minimizezi importanța igienei orale odată ce dantura ta este refăcută. Este nevoie să acorzi aceeași grijă permanent.
 • Biocompatibilitate: Materialele ceramice sunt prietenoase cu țesuturile orale, minimizând riscul de reacții alergice sau iritații, mai ales în cazul persoanelor care știu că sunt predispuse la alergii. Această caracteristică presupune faptul că pentru coroana ceramică nu se folosește deloc o structură metalică, cum este în cazul altor coroane din diverse materiale. 
 • Recăpătarea Funcționalității: Coroanele ceramice redau funcționalitatea normală a dintelui afectat, permițând pacienților să mestece și să vorbească fără dificultate. 
 • Șlefuirea Minimă a Dintelui: Datorită faptului că nu au suport metalic, acest tip de coroane sunt și mult mai subțiri. Dintele tratat peste care va fi fixată coroana necesită o șlefuire minimă. 

Procedura de Aplicare

Înainte de a vorbi despre procesul de aplicare al unei coroane dentare, este important să știi când trebuie să te prezinți la medicul dentist. În mod normal, orice persoană trebuie să facă vizite regulate la stomatolog pentru prevenție și pentru tratamentele de curățare profesioanală necesare la un interval de 6 luni. Majoritatea oamenilor aleg să meargă abia când se instalează și durerea, deci când problema este destul de serioasă. Dinții se distrug cel mai adesea de la carii și este indicat să acordați atenție petelor pe care le observați pe dinți, gingiilor inflamate sau altor semne care vă provoacă disconfort. 

Vă recomandăm să vă prezentați la medic cât mai repede pentru evaluare. În continuare vom prezenta etapele montării unei coroane dentare. Le puteți privi din perspectiva unui scenariu posibil pe care medicii stoamtologi îl vor urma atunci când vă recomandă coroana dentară.

Așadar, procesul de aplicare a coroanei ceramice implică mai multe etape:

1. Evaluarea Inițială – În primul rând, medicul dentist va evalua starea dintelui afectat și va discuta opțiunile cu pacientul. 

2. Pregătirea Dintelui – Dintele va fi pregătit prin îndepărtarea țesutului deteriorat și curățarea sa pentru a se potrivi cu coroana. Deși se încearcă păstrarea în viață a acelui dinte afectat, sunt situații când poate fi nevoie de tratamentul de canal pentru îndepărtarea pulpei dentare. Însă aceste aspecte diferă de la caz la caz și le vei discuta în detaliu cu medicul dentist.

3. Amprenta Dentară – Se va lua o amprentă a dintelui pentru a crea o coroană ceramică personalizată. Tehnicile moderne presupun scanarea intraorală digitală prin care medicul va obține un rezultat personalizat, iar forma și mărimea coroanei se va potrivi perfect danturii tale. 

4. Coroana temporară – În timp ce aștepți să fie fabricată coroana dentară finală, se plasează o coroană temporară pentru a proteja dintele.

5. Fabricarea Coroanei – Coroana va fi creată în laborator, luând în considerare forma, culoarea și dimensiunea potrivită danturii tale. Împreună cu medicul dentist veți alege culoarea care se potrivește cel mai bine.

5. Aplicarea Coroanei – După fabricare, coroana ceramică este cimentată pe dinte, oferind un aspect natural și o funcționalitate optimă.

6. Îngrijirea ulterioară – Îngrijirea corespunzătoare este crucială pentru a asigura longevitatea coroanei ceramice. Periajul regulat,  folosiți aței dentare și controalele stomatologice vor asigura prevenția problemelor dentare. 

Vom menționa și câteva atenționări despre care trebuie să știi atunci când optezi pentru o coroană dentară ceramică. În primul rând, indicația terapeutică în privința montării acestui tip de coroane se referă cel mai adesea la dinții frontali. Nu au rezistența caracteristică coroanelor metalo-ceramice și nu sunt recomandate persoanelor cu bruxism sau pentru realizarea punților dentare. De asemenea, transparența materialului ceramic nu le recomandă pentru a fi utilizate în scopul îmbrăcării bonturilor protetice ale implanturilor. Sunt șanse foarte mari să se vadă culoarea pivotului prin transluciditatea coroanei ceramice.

Coroana dentară ceramică - prețuri

Costul coroanelor ceramice poate varia în funcție de locație și complexitatea cazului. Datorită materialului înalt calitativ, trebuie să te aștepți la un preț puțin mai mare decât în cazul unei coroane metalice. Este, însă, important să discuți cu medicul dentist despre toate opțiunile

Întrebări Frecvente (FAQs)

1. Cât timp durează procesul de montare a unei coroane ceramice?

Procesul final de montare a unui astfel de coroane presupune de obicei două sau trei vizite la medicul dentist, cu pauze între ele pentru fabricarea coroanei.

2. Coroanele ceramice sunt dureroase?

Nu, procedura este în general nedureroasă, deoarece se realizează sub anestezie locală.

3. Pot să mănânc normal cu o coroană ceramică?

Da, poți mânca în mod normal cu o coroană ceramică, deoarece aceasta va restaura funcționalitatea dintelui afectat. Trebuie să ai, totuși, grijă la alimentele tari, dure.

4. Cum trebuie îngrijită o coroană ceramică?

Igiena orală adecvată, periajul regulat și evitarea obiceiurilor dăunătoare, nocive, te vor ajuta să menții coroana în stare bună pentru mulți ani. 

5. Există riscuri asociate cu coroanele ceramice?

Riscurile sunt minime, dar pot include potențiale sensibilități sau probleme cu cimentarea coroanei. Medicul dentist îți va oferi îndrumări pentru a minimiza acestor riscuri.

6. Cât timp țrezistă coroanele ceramice?

Coroanele ceramice pot dura între 10 și 15 ani sau chiar mai mult, cu condiția îngrijirii corespunzătoare.

7. Sunt coroanele ceramice potrivite pentru dinții din spate?

Coroanele ceramice sunt folosite în principal pentru dinții din față datorită aspectului lor estetic. Pentru dinții din spate supuși forțelor puternice de mestecare, coroanele metalice pot fi o opțiune mai bună.

8. Sunt coroanele ceramice vizibile?

Coroanele ceramice sunt concepute să se potrivească cu dinții naturali. Realizarea lor doar din material ceramic le conferă acel plus de care ai nevoie pentru un aspect estetic desăvârșit. 

9. Pot fi albite coroanele ceramice?

Coroanele ceramice nu răspund la tratamentele de albire a dinților, așa că este esențial să discutați cu dentistul despre nuanța dorită a dinților înainte de fixarea lor definitivă.

dentist-writing-on-clipboard.jpg

Programează-te online pentru o consultație și un plan de tratament personalizat

Cum te programezi rapid?

În cadrul clinicii stomatologice Dentville facilităm legătura cu pacienții care au nevoie de ajutorul nostru. De aceea te poți programa pentru un tratament chiar acum urmând pașii de mai jos.

 • Faci o programare

  Completezi formularul de contact sau ne poti contacta telefonic (sau WhatsApp)

 • Consultatie cu un medic specialist

  Un medic specialist iti poate analiza cavitatea bucala, stabilind astfel un plan de tratament.

 • Tratarea dintilor afectati

  Un medic specialist din cadrul clinicii Dentiville se va ocupa de tratarea dintilor afectati cu tratamente minim invazive si fara dureri.

 • La final ai un zambet perfect

  Dupa finalizarea planului de tratament vei avea un zambet perfect si sanatos

Te așteptăm pe la noi

Pentru a solicita o programare online vă rugăm să completați corect și complet formularul de contact. În scurt timp veți fi contactați telefonic sau prin email pentru confirmarea programării.

Strada Dumitru Zosima 91 – Sector 1 București

Locația pe hartă

dentville

Zâmbește zi de zi!

Programează-te

Contactează-ne​

Copyright © 2024. All rights reserved.

Sună acum