Înainte de a vorbi despre procesul de aplicare al unei coroane dentare, este important să știi când trebuie să te prezinți la medicul dentist. În mod normal, orice persoană trebuie să facă vizite regulate la stomatolog pentru prevenție și pentru tratamentele de curățare profesioanală necesare la un interval de 6 luni. Majoritatea oamenilor aleg să meargă abia când se instalează și durerea, deci când problema este destul de serioasă. Dinții se distrug cel mai adesea de la carii și este indicat să acordați atenție petelor pe care le observați pe dinți, gingiilor inflamate sau altor semne care vă provoacă disconfort.
Vă recomandăm să vă prezentați la medic cât mai repede pentru evaluare. În continuare vom prezenta etapele montării unei coroane dentare. Le puteți privi din perspectiva unui scenariu posibil pe care medicii stoamtologi îl vor urma atunci când vă recomandă coroana dentară.
Așadar, procesul de aplicare a coroanei ceramice implică mai multe etape:
1. Evaluarea Inițială – În primul rând, medicul dentist va evalua starea dintelui afectat și va discuta opțiunile cu pacientul.
2. Pregătirea Dintelui – Dintele va fi pregătit prin îndepărtarea țesutului deteriorat și curățarea sa pentru a se potrivi cu coroana. Deși se încearcă păstrarea în viață a acelui dinte afectat, sunt situații când poate fi nevoie de tratamentul de canal pentru îndepărtarea pulpei dentare. Însă aceste aspecte diferă de la caz la caz și le vei discuta în detaliu cu medicul dentist.
3. Amprenta Dentară – Se va lua o amprentă a dintelui pentru a crea o coroană ceramică personalizată. Tehnicile moderne presupun scanarea intraorală digitală prin care medicul va obține un rezultat personalizat, iar forma și mărimea coroanei se va potrivi perfect danturii tale.
4. Coroana temporară – În timp ce aștepți să fie fabricată coroana dentară finală, se plasează o coroană temporară pentru a proteja dintele.
5. Fabricarea Coroanei – Coroana va fi creată în laborator, luând în considerare forma, culoarea și dimensiunea potrivită danturii tale. Împreună cu medicul dentist veți alege culoarea care se potrivește cel mai bine.
5. Aplicarea Coroanei – După fabricare, coroana ceramică este cimentată pe dinte, oferind un aspect natural și o funcționalitate optimă.
6. Îngrijirea ulterioară – Îngrijirea corespunzătoare este crucială pentru a asigura longevitatea coroanei ceramice. Periajul regulat, folosiți aței dentare și controalele stomatologice vor asigura prevenția problemelor dentare.
Vom menționa și câteva atenționări despre care trebuie să știi atunci când optezi pentru o coroană dentară ceramică. În primul rând, indicația terapeutică în privința montării acestui tip de coroane se referă cel mai adesea la dinții frontali. Nu au rezistența caracteristică coroanelor metalo-ceramice și nu sunt recomandate persoanelor cu bruxism sau pentru realizarea punților dentare. De asemenea, transparența materialului ceramic nu le recomandă pentru a fi utilizate în scopul îmbrăcării bonturilor protetice ale implanturilor. Sunt șanse foarte mari să se vadă culoarea pivotului prin transluciditatea coroanei ceramice.