Dentville

Aparat dentar

În zilele noastre, aparatul dentar a devenit o soluție populară pentru oamenii care doresc să-și îmbunătățească zâmbetul. Din ce în ce mai mulți oameni aleg această opțiune pentru a corecta problemele dentare.

 

Un aparat dentar este un dispozitiv medical care este utilizat pentru a îmbunătăți poziția dinților, precum și pentru a corecta problemele cu mușcătura. În acest articol, vom discuta despre aparatul dentar și modul în care acesta poate ajuta la îmbunătățirea sănătății dentare.

Tipuri de aparate dentare

Folosim mai multe tipuri de aparate dentare in functie de preferintele estetice ale pacientilor dar si complexitatea cazurilor ortodontice

Contactează-ne

Ai o urgenta stomatologica care necesita o programare imediata? Apeleaza-ne acum

Alegerea corectă a aparatului dentar

Este important să luați în considerare mai mulți factori înainte de a alege aparatul dentar potrivit. Aparatul dentar poate fi de două tipuri: fix sau mobil. Cele mai populare tipuri de aparate dentare sunt cele fixe, deoarece sunt eficiente în corectarea poziției dinților. Cu toate acestea, acestea necesită o îngrijire mai atentă decât cele mobile.

Un aparat dentar fix este un dispozitiv dentar care este atașat ferm pe dinți cu ajutorul unor bracketuri și a unui arc de sârmă. Acesta nu poate fi îndepărtat de pacient și trebuie să rămână fixat în gură pe toată durata tratamentului ortodontic.

Pe de altă parte, un aparat dentar mobil este un dispozitiv care poate fi îndepărtat și pus înapoi în gură de către pacient. Acest tip de aparat dentar este folosit în general pentru a corecta probleme minore de poziționare a dinților sau pentru a menține rezultatele obținute după tratamentul ortodontic cu aparat dentar fix.

Un aparat dentar mobil este mai ușor de curățat decât unul fix, deoarece poate fi îndepărtat pentru periere și igienizare. Cu toate acestea, din cauza faptului că este mai ușor de îndepărtat, pacienții trebuie să fie disciplinați și să poarte aparatul conform instrucțiunilor medicului ortodont pentru a obține rezultatele dorite.

aparat dentar invisalign

Tipuri de aparate dentare

Există mai multe tipuri de aparate dentare utilizate pentru a corecta poziția dinților și a îmbunătăți estetica dentară. Acestea includ:

 • Aparate dentare metalice

Aparate dentare metalice – acestea sunt cele mai comune tipuri de aparate dentare și sunt făcute din oțel inoxidabil. Ele utilizează un sistem de bracketuri și un arc de sârmă care sunt fixate pe dinți pentru a corecta poziția acestora.

 • Aparate dentare linguale

Acestea sunt similare cu aparatele dentare metalice, dar sunt fixate pe partea din spate a dinților. Acest lucru le face invizibile atunci când vorbiți sau zâmbiți, dar poate fi mai dificil să vă obișnuiți cu ele.

 • Aparate dentare ceramice

Aparatele dentare ceramice sunt similare cu aparatele dentare metalice, dar în loc de oțel inoxidabil, ele folosesc bracketuri ceramice sau din porțelan. Aceste bracketuri se potrivesc mai bine cu culoarea dinților și sunt mai puțin vizibile decât cele metalice.

 • Aparate dentare transparente

Acestea aparate dentare invizibile sunt făcute dintr-un material plastic transparent, ceea ce le face aproape invizibile. Ele sunt schimbate în mod regulat pentru a corecta poziția dinților.

Cât costă un aparat dentar?

Costul unui aparat dentar poate varia în funcție de tipul de aparat, de durata tratamentului și de gradul de complexitate al cazului ortodontic. În general, un aparat dentar fix poate costa între 3000 și +20 000 de lei în România (aparat dentar Invisalign), în funcție de numărul de dinți care necesită tratament și de durata necesară a tratamentului. Un aparat dentar mobil poate costa între 1000 și 3000 de lei, în funcție de complexitatea cazului.

 

Avantajele aparatului dentar

Avantajele purtării aparatului dentar sunt nenumarate. În primul rând, acesta poate îmbunătăți aspectul zâmbetului și poate crește încrederea în sine. În plus, aparatul dentar poate îmbunătăți sănătatea generală a dinților, deoarece ajută la alinierea dinților și la reducerea riscului de carii dentare și probleme gingivale.

De asemenea, aparatul dentar poate ajuta la îmbunătățirea funcționalității dinților, precum și la prevenirea problemelor de sănătate, cum ar fi dureri dentare, problemele cu mușcătura și durerile de cap.

 

Cum să aveți grijă de aparatul dentar

Periajul regulat al dinților și al aparatului dentar

Periajul regulat al dinților și al aparatului dentar este foarte important pentru a preveni acumularea de plăci bacteriene și resturi alimentare în zonele dificil de ajuns. În timpul periajului, asigurați-vă că vă spălați dinții cu atenție și că folosiți o pastă de dinți cu fluor. Utilizarea unui fir dentar este de asemenea recomandată, pentru a curăța zonele dintre dinți și aparatul dentar.

 

Evitați alimentele tari și lipicioase

Evitarea alimentelor tari și lipicioase este importantă pentru a preveni deteriorarea aparatului dentar sau poate să rupă sau să întindă elementele acestuia. În plus, alimentele lipicioase pot să se acumuleze între elementele aparatului dentar, crescând riscul de carii și infecții.

 

Evitați alimentele care pot provoca colorarea dinților

Alimentele și băuturile precum cafeaua, vinul roșu, fructele de pădure și sucul de fructe pot provoca colorarea dinților și aparatului dentar. Pentru a preveni acest lucru, este important să le consumați cu moderație sau să le evitați în totalitate.

 

Vizitați medicul dentist în mod regulat

Vizitați medicul dentist în mod regulat pentru a verifica starea aparatului dentar și a dinților. Acesta vă poate oferi sfaturi și instrucțiuni suplimentare pentru îngrijirea aparatului dentar. În plus, medicul dentist poate detecta și trata problemele dentare în stadii incipiente, prevenind astfel complicații ulterioare.

 

Purtați o protecție suplimentară în timpul sporturilor

Purtarea unei protecții suplimentare în timpul sporturilor poate ajuta la prevenirea deteriorării aparatului dentar. Protecția trebuie să fie confortabilă și să fie personalizată pentru a se potrivi cu forma dinților și a aparatului dentar.

 

În concluzie, îngrijirea aparatului dentar este extrem de importantă pentru a preveni complicațiile și problemele dentare. Respectarea acestor sfaturi simple poate ajuta la menținerea sănătății dinților și a aparatului dentar, astfel încât să puteți avea un zâmbet frumos și sănătos

dentist-writing-on-clipboard.jpg

Cum te programezi rapid?

În cadrul clinicii stomatologice Dentville facilităm legătura cu pacienții care au nevoie de ajutorul nostru. De aceea te poți programa pentru un tratament chiar acum urmând pașii de mai jos.

 • Faci o programare

  Completezi formularul de contact sau ne poti contacta telefonic (sau WhatsApp)

 • Consultatie cu un medic specialist

  Un medic specialist iti poate analiza cavitatea bucala, stabilind astfel un plan de tratament.

 • Tratarea dintilor afectati

  Un medic specialist din cadrul clinicii Dentiville se va ocupa de tratarea dintilor afectati cu tratamente minim invazive si fara dureri.

 • La final ai un zambet perfect

  Dupa finalizarea planului de tratament vei avea un zambet perfect si sanatos

Te așteptăm pe la noi

Pentru a solicita o programare online vă rugăm să completați corect și complet formularul de contact. În scurt timp veți fi contactați telefonic sau prin email pentru confirmarea programării.

Strada Dumitru Zosima 91 – Sector 1 București

Locația pe hartă

dentville

Zâmbește zi de zi!

Programează-te

Contactează-ne​

Copyright © 2024. All rights reserved.