Dentville

Aparat dentar metalic

O soluție eficienta pentru o dantura corecta

Aparatul dentar metalic este un dispozitiv ortodontic care ajuta la corectarea problemelor de aliniere ale dintilor. Este o opțiune populară și eficientă pentru persoanele care doresc o dantură perfectă. Acest articol va explora ce este un aparat dentar metalic, avantajele si dezavantajele sale, procesul de montare, îngrijirea necesară, durata de purtare, prețul și accesibilitatea, comparația cu alte tipuri de aparate dentare și va demonta câteva mituri comune despre aparatele dentare metalice.

Ce este un aparat dentar metalic?

Un aparat dentar metalic este compus dintr-o serie de bracketuri metalice lipite pe suprafața dinților și de arcada metalica care leagă aceste bracketuri. Aparatul dentar metalic exercită presiune asupra dinților pentru a-i muta și a-i alinia treptat. Este o metodă tradițională, dar eficientă, de corectare a malocluziilor dentare și de îmbunatățire a alinierii dinților.

Avantaje aparatului dentar metalic

Aparatul dentar metalic ofera mai multe avantaje:

Eficiența în corectarea problemelor dentare

Aparatul dentar metalic este un tratament ortodontic foarte eficient, având capacitatea de a corecta o gamă largă de probleme dentare, cum ar fi dinții strâmbi, suprapuși sau cu spații între ei. Este adesea recomandat pentru cazurile complexe, deoarece poate exercita o presiune mai mare asupra dinților.

Durabilitate

Aparatele dentare metalice sunt durabile și rezistente. Materialele folosite, cum ar fi aliajele de oțel inoxidabil, sunt rezistente la uzură și nu se deteriorează ușor. Aceasta asigură o durată lungă de viață a aparatului dentar metalic.

Cost mai accesibil

Comparativ cu alte tipuri de aparate dentare, aparatul dentar metalic este adesea mai accesibil din punct de vedere financiar. Costurile mai reduse îl fac o opțiune atractivă pentru persoanele care doresc un tratament ortodontic eficient la un preț mai accesibil.

Dezavantaje aparat dentar metalic

Desi aparatul dentar metalic are numeroase avantaje, există și câteva dezavantaje de luat în considerare:

Vizibilitate

Aparatul dentar metalic este vizibil atunci când zâmbești sau vorbești, ceea ce poate fi o preocupare estetică pentru unii oameni. Cu toate acestea, pentru alții, acesta poate fi un aspect acceptabil și poate fi chiar considerat un element de personalitate.

Disconfort inițial

La începutul tratamentului cu un aparat dentar metalic, pot apărea disconfort și sensibilitate la nivelul dinților. Acestea pot fi rezolvate în timp, pe măsura ce dinții se adaptează la presiunea exercitată de aparat.

Restricții alimentare

Există anumite alimente care trebuie evitate sau consumate cu moderație atunci când porți un aparat dentar metalic. Alunele tari, guma de mestecat și alimentele crocante pot provoca daune aparatului dentar sau pot încetini procesul de corectare.

Procesul de montare a unui aparat dentar metalic

Montarea unui aparat dentar metalic implica urmatoarele etape:

  1. Consultația inițială: Medicul specialist în ortodonție va evalua situația danturii și, ulterior, va elabora planul de tratament.
  2. Imprimarea sau scanarea dinților: Se vor realiza modele ale dinților pentru a crea aparatul dentar metalic personalizat.
  3. Lipirea bracketurilor: Bracketurile metalice sunt lipite pe fiecare dinte cu ajutorul unui adeziv special.
  4. Fixarea arcadelor: Arcada metalică este plasată în sloturile bracketurilor și este asigurată cu ajutorul elasticelor.

Prețul si accesibilitatea unui aparat dentar metalic

Prețul unui aparat dentar metalic poate varia în funcție de clinica stomatologică, de complexitatea cazului și de durata tratamentului. Totuși, aparatul dentar metalic rămâne, în general, o opțiune mai accesibilă decât alte tipuri de aparate dentare, cum ar fi cele ceramice sau invizibile. Este recomandat să soliciți o consultație inițială la mai multe clinici stomatologice, inclusiv la clinica stomatologică Dentville din București, pentru a obține informații despre costuri și opțiuni de plata.

Aparat dentar metalic vs. alte tipuri de aparate dentare

Există mai multe tipuri de aparate dentare disponibile, iar alegerea depinde de nevoile individuale ale pacientului. Iată câteva comparații între aparatul dentar metalic și alte tipuri populare:

Aparat dentar metalic vs. aparat dentar ceramic

Aparatul dentar ceramic este similar cu cel metalic, dar utilizarea bracketurilor ceramice face ca aparatul să fie mai puțin vizibil. Cu toate acestea, aparatul dentar ceramic poate fi mai fragil și mai scump decât cel metalic.

Aparat dentar metalic vs. aparat dentar invizibil

Aparatele dentare invizibile, cum ar fi cele realizate din alignere transparente, sunt mai puțin vizibile decât aparatele metalice sau ceramice. Acestea sunt removabile și ofera o mai mare flexibilitate, dar pot fi mai costisitoare și nu sunt adecvate pentru toate cazurile.

În final, alegerea între diferitele tipuri de aparate dentare depinde de preferințele individuale ale pacientului, complexitatea cazului și recomandările medicului ortodont.

Mituri despre aparatele dentare metalice

Exista câteva mituri comune despre aparatele dentare metalice pe care este important să le demontam:

Mit: Aparatele dentare metalice sunt foarte dureroase.

  1. Realitate: Disconfortul inițial poate aparea, dar acesta se va diminua pe măsura ce dinții se adaptează. Medicul ortodont poate recomanda analgezice pentru a ameliora disconfortul inițial.

Mit: Nu poți mânca nimic cu un aparat dentar metalic.

  1. Realitate: Cu toate că există restricții alimentare, majoritatea alimentelor pot fi consumate cu precauție. Este important să eviți alimentele dure și lipicioase care pot provoca daune aparatului.

Mit: Nu îți poți curăța dinții normal cu un aparat dentar metalic.

  1. Realitate: Este necesar să îți menții o igiena orală riguroasă. Folosește periuța de dinți și ața dentară pentru a curața suprafețele dentare și spațiile dintre dinți. Există și accesorii speciale, cum ar fi perii interdentare și dușuri bucale, care pot fi utilizate pentru curațarea eficienta a aparatului dentar.

Mit: Aparatul dentar metalic se va rupe foarte usor.

  1. Realitate: Aparatele dentare metalice sunt durabile și rezistente. Cu toate acestea, este important să eviți obiceiurile daunatoare, cum ar fi mușcarea unghiilor sau deschiderea ambalajelor cu dinții, pentru a preveni eventualele daune.

Mit: Poți să îți scoți aparatul dentar metalic singur.

  1. Realitate: Aparatul dentar metalic nu trebuie scos singur. Doar medicul ortodont are cunoștințele și instrumentele necesare pentru a efectua ajustări și pentru a îndeparta aparatul la finalul tratamentului.daca nu ești convins poți întreba medicul Ortodont din cadrul clinicii Dentville

Concluzie

Aparatul dentar metalic reprezinta o soluție eficientă și accesibilă pentru corectarea problemelor de aliniere ale dinților. Cu avantajele sale, cum ar fi eficiența in corectarea problemelor dentare, durabilitatea și costul mai accesibil, aparatul dentar metalic ramane o alegere populară. Este important să respecți instrucțiunile medicului ortodont și să acorzi o atenție deosebită igienei orale pe durata purtării aparatului dentar metalic pentru a obține rezultate optime.

dentist-writing-on-clipboard.jpg
Programează-te online pentru o consultație și un plan de tratament personalizat

Cum te programezi rapid?

În cadrul clinicii stomatologice Dentville facilităm legătura cu pacienții care au nevoie de ajutorul nostru. De aceea te poți programa pentru un tratament chiar acum urmând pașii de mai jos.

Te așteptăm pe la noi

Pentru a solicita o programare online vă rugăm să completați corect și complet formularul de contact. În scurt timp veți fi contactați telefonic sau prin email pentru confirmarea programării.

Strada Dumitru Zosima 91 – Sector 1 București

Locația pe hartă

dentville

Zâmbește zi de zi!

Programează-te

Contactează-ne​

Copyright © 2024. All rights reserved.